Terug naar overzicht

Katten en taurine

Je hebt vast wel eens gehoord over het belang van taurine in de voeding van je kat. Het is een natuurlijk voorkomend nutriënt dat vooral in spiervlees en organen zoals hart, nieren en lever en in schaal- en schelpdieren zit. 

Taurine: = 2-amino-ethaansulfonzuur is een zwavel bevattend organisch zuur en één van de weinige natuurlijk voorkomende sulfonzuren. Taurine komt in grote hoeveelheden voor in het lichaam van je hond en kat en speelt een belangrijke rol in het cardiovasculaire systeem, de ontwikkeling en functie van spieren, de retina in het oog en de hersenen.

In de spieren wordt het geconcentreerder naarmate de spieren harder werken. Donker vlees heeft meer taurine dan licht vlees omdat het afkomstig is van delen van het lichaam die harder werken. Een ander mooi voorbeeld is het hart. Hoewel het een orgaan wordt genoemd, is het de hardst werkende spier in het lichaam van je hond en kat en heeft het één van de hoogste concentraties taurine. Schelpdieren zoals mosselen hebben ook veel taurine in zich. Ze filteren voortdurend en volgen hetzelfde “hardwerkende” scenario als spieren en concentreren taurine in hoge mate in hun weefsels. Kleine hoeveelheden taurine komen voor in zuivelproducten. Plantaardige producten bevatten lage of niet waarneembare hoeveelheden taurine.
Hoewel vlees een goede bron van taurine is, is er volgens een gepubliceerde studie een aanzienlijke variatie taurine in de verschillende soorten vlees. Volgens deze gepubliceerde studie wordt het gehalte aan taurine niet alleen beïnvloed door de voeding maar ook het ras en de omgeving en ook door de versheid van het vlees. Met “ras” bedoel ik het soort dier waarvan het vlees  afkomstig is.

Je kat is een verplichte (obligate) carnivoor. Dit in tegenstelling tot je hond. Je kat is niet in staat om de taurine die ze nodig heeft zelf te maken uit andere aminozuren zoals methionine en cysteïne.
Deze lage mate van synthese in combinatie met het verlies ervan in de gal van je kat, draagt bij aan een verhoogde behoefte aan taurine voor je kat. Met onvoldoende hoeveelheden van dit essentiële nutriënt in de voeding kan je kat centrale netvliesdegeneratie, voortplantingsstoornissen, een verminderde foetale ontwikkeling en cardiomyopathie (= hartspierdegeneratie) ontwikkelen.
Klinische tekenen van een tekort zullen niet direct zichtbaar zijn. In sommige gevallen kan het een paar maanden of jaren duren, maar zodra je kat klinische tekenen begint te vertonen, is er al aanzienlijke schade aangericht.

Een zeer belangrijke eigenschap van taurine is zijn hoge oplosbaarheid in water. De uiteindelijke hoeveelheid taurine in het voedsel zal afhangen van de technieken voor de bereiding en opslag van een rauwe voeding. Om het verlies tot een minimum te beperken, moet altijd geprobeerd worden om alle vloeistoffen uit het vlees te behouden. Als het vlees bijvoorbeeld gekookt moet worden, is dat het beste om in een kleine hoeveelheid water te doen. Het koken van vlees op temperaturen die gebruikt worden voor de normale bereiding van voedsel verandert het taurine molecuul op zich niet. Het spoelt gewoon uit het vlees in het water. En dat vocht gooit men dan meestal weg. 

Bij CarniVoer krijgen we soms de vraag of taurine kracht verliest tijdens het bewaren van rauwe voeding in de vriezer. Het antwoord is ja en nee. Het invriezen heeft geen invloed op de werkzaamheid van taurine in onze CarniVoer rauwe voedingen, maar bij het ontdooien komt er wel vloeistof vrij. Omdat taurine goed oplosbaar is in water, zal die vloeistof een deel van de taurine uit het vlees meenemen. Als je deze vloeistof weggegooid, verlies je een deel van het bij katten noodzakelijke taurine.

Dus als je bevroren CarniVoer ontdooit en er komt vocht bij vrij weet je nu dat deze vloeistof (drip heet dat) vol met het noodzakelijke taurine zit voor je kat maar ook goed is voor je hond. Er zitten namelijk meer voedingsstoffen in die vloeistof.
Gooi het dus niet weg maar meng het door de ontdooide voeding en geeft het aan je hond en kat. 

Als je vlees koopt in de supermarkt zie je nooit vocht in het kuipje met vlees. Dit dripvocht wordt opgevangen door de tampon die altijd onder het stukje vlees ligt. We zijn vocht bij vlees gewoon niet meer gewend.

Uiteraard worden onze rauwe producten van CarniVoer geproduceerd en gecontroleerd op een hoog niveau zodat ze voldoen aan alle voorwaarden om taurine in onze voedingen te waarborgen.