Terug naar overzicht

 

Wat is probiotica en wat doet dit

Een ander woord voor probiotica is goede darmbacteriën

De darm bevat naast voedsel, bacteriën en vele schadelijke stoffen. In de darmwand zit het grootste gedeelte (80%) van het afweerstelsel van de hond en kat. De darminhoud is namelijk de buitenwereld. Dit afweerstelsel behoed je hond en kat van ziek worden.

Vanaf het einde van de dunne darm (igleum) tot de anus neemt de concentratie van darmbacteriën toe. Deze bacteriën zijn een evenwicht tussen ziekte verwekkende en niet ziekte verwekkende bacteriën (=probiotica). Ze houden elkaar in evenwicht.
Als om de een of andere reden er niet voldoende bacteriën via de voeding binnen komen, of er een eenzijdige voeding gegeven wordt, kan dit evenwicht verdwijnen. De ziekte verwekkende bacteriën kunnen de overhand nemen en er kan zo o.a. diarree ontstaan. Ook is het mogelijk dat er zeer kleine ontstekingshaarden in de dikke darmwand ontstaan, die op termijn ziekte kunnen veroorzaken.
Daarnaast is de dikke darm zeer belangrijk in de functie van de afweer. Een dikke darm in de problemen, leidt tot een afweer die in de problemen komt.

 

Hoe komt uw hond en kat nu aan die goede bacteriën?

Initieel via de geboorteweg en de lactatieperiode. Tijdens de geboorte komt de faecale flora van de moeder in de bek van de pup of kitten. Zo neemt het jonge dier probiotica op. Door frequente drinken aan de tepels, gaat er een kweek van probiotische bacterien rond de tepels gevormd worden. Zo krijgt het jonge dier de kans een goede kolonisatie te bewerkstelligen. De zuurgraad in de maag bij hele jonge dieren is nog laag. Deze leeftijd is ook de optimale periode om probiotica op te bouwen.
Op een latere leeftijd probiotica opbouwen kan, maar is moeilijker en kan langdurig zijn. De zuurtegraad in de maag is een barrière voor o.a. bacteriën. De toegevoegde probiotica hebben zo meer moeite om door het maagzuur en de gal heen te komen. Probiotica kunnen slecht tegen maagzuur en gal. Dus om een goede kolonisatie te krijgen moet er een hoge concentratie als supplementatie gegeven worden.

Het is belangrijk dat een probiotica supplement een multistrain heeft! Dat betekend dat er meerdere soorten goede darmbacteriën worden gebruikt. We weten namelijk nog niet welke probiotica bij de hond en kat voorkomen in welk deel van de darm.

 

Wat zijn nu de effecten van deze probiotica?
  1. Ziekteverwekkende bacteriën worden bestreden. De probiotica scheiden melkzuur, boterzuur en propionzuur uit. Deze verzuring maakt het onmogelijk voor de ziekte verwekkende organismen om te overleven. De darmcellen gebruiken het boterzuur weer.
  2. Voedselvertering. Cellulose wordt hier verder verteerd door de probiotica.
  3. Productie van vetzuren. De darm leeft van deze vetzuren. Dit voorkomt schimmel en gist groei in de darm. Gisten en schimmels leiden weer tot darmwand ontstekingen.
  4. Zuurtegraad verlaging. Dit leidt weer tot een beter opname van calcium, zink en magnesium en het tegengaan van pathogenen (= ziekteverwekkers).
  5. Een positieve prikkeling van het immuunstelsel in de darmwand. Paracriene cellen zorgen voor informatie van de probiotica naar de aangeboren afweer.
  6. Vermindering van voedselallergieën. Een niet evenwichtige maag-darm fauna kan leiden tot het “hyperpermeabiliteit syndroom,”  Dit kan aanleiding geven tot voedselovergevoeligheden en allergieën en overbelasting van de  lever.
  7. Vermindering van colon kanker.
  8. Cholesterolverlaging.
  9. Productie van vitaminen. Vitamines B en K en PQQ een stof die van belang is voor de mitochondriën in een cel.
  10. Preventie van dikke darm diarree.
  11. Voorkomen van winderigheid.

Probiotica is een enorm belangrijk onderdeel voor de gezondheid van je hond en kat.
Gezien de meeste commerciële voeding verhit en steriel is, draagt deze voeding helaas niet bij tot een gezonde maag/darm fauna = probiotica.

Bron: Nu.nl oktober 2014 Referentie:
The Potential Benefits of Probiotics in Animal Production and Health1,2H.H. Musa, 1S.L. Wu, 1C.H. Zhu,     2H.I. Seri and 1G.Q. Zhu1College of Veterinary Medicine, University of Yangzhou, Yangzhou, 225009, China
2Faculty of Veterinary Science, University of Nyala, Nyala, 155, Sudan
Pharm Educ Res Vol. 1, Issue No. 2, December 2010
13

Prebiotics, probiotics and synbiotics: an overview

*Bhupinder Singh Sekhon1 and Saloni Jairath2
1Institute of Pharmacy, 2Department of Biotechnology, PCTE Group of Institutes,
Near Baddowal Cantt. (Ludhiana) -142 021, India.
Received November 11, 2010; Accepted December 6, 2010