Terug naar overzicht

Additieven zijn door de mens toegevoegde stoffen aan voeding. Deze stoffen kunnen de volgende functies vervullen:

  1. Tekorten in de voeding aanvullen
  2. Een extra component aanvullen.
  3. Geurstoffen.
  4. Kleurstoffen
  5. Smaakstoffen
  6. Conserveringsmiddelen

 

Ad1. Tekorten in de voeding
Dit punt gaan we met een voorbeeld verduidelijken. Als door het productieproces een tekort aan calcium in de voeding is, wordt deze aangevuld met calciumcarbonaat. Op deze wijze wordt het calciumgehalte gewaarborgd. De vraag is of het toegevoegde calcium opgenomen wordt door het maag-darmstelsel? Een niet natuurlijke vorm van een stof heeft altijd meer moeite om opgenomen te worden, dan een natuurlijke stof.
Daarnaast kun je de juiste verhoudingen van de voedingsstoffen ontregelen. Zo wordt de opname capaciteit van het voer verminderd.

 

Ad2. Een extra component aanvullen
Vele stoffen worden extra toegevoegd. Zoals vitamine C. Hiervan wordt verwacht dat het de immuniteit helpt. Vitamine E om het spierstelsel te ondersteunen. Extra eiwitten voor honden in de groei en hyaluronzuur of chondroitinesulfaat om de gewrichten te ondersteunen. Een mooie gedachte. Echter worden de toegevoegde stoffen ook daadwerkelijk volgens verwachting door de darm opgenomen en komen ze terecht waar ze horen te werken?

 

Ad3., 4. en 5. Kleurstoffen en smaakstoffen
Geur-, kleur- en smaakstoffen worden zoals de woorden al zeggen toegevoegd om de geur, kleur en smaak te verbeteren. De kleur is leuk voor de consument en de geur en smaak zijn van belang om de hond en kat het voer te laten eten. Dit zijn alle stoffen die aangegeven worden met een E nummer. Zoals bijvoorbeeld E 145. Het zijn door de EG goedgekeurde hulpstoffen. Wij zijn van mening dat deze stoffen niet in voeding moeten zitten. Het blijven door de mens geproduceerde stoffen. Genetisch dus niet optimaal. De schadelijkheid van deze stoffen voor het lichaam is een punt van discussie.

 

Ad6. Conserveermiddelen
Conserveringsmiddelen zijn stoffen die de nutriënten in de voeding beschermen tegen omzettingen als denaturatie, hydrolyse en oxidatie. Deze chemische reacties vinden plaats onder invloed van warmte, zonlicht en stoffen in de lucht. Als deze omzettingen plaatsvinden wordt het voedsel minder bruikbaar voor de hond en de kat. Het kan zelfs giftige nutriënten gaan bevatten. Daarnaast kunnen schimmels, gisten en bacteriën hun invloed op de voeding gaan uitoefenen. Deze leiden ook tot giftige verschijnselen na opname van de voeding.
 Conserveringsmiddelen heb je in een door de mens gemaakte chemische vorm zoals BHA, BHT en Ethoxyquine. In een natuurlijke vorm zoals vitamine C en E. De chemische conserveringsmiddelen kunnen hun negatieve invloed hebben op het lichaam van de hond en de kat.

 

Poortader
Alle voedingsmiddelen worden in het gehele maag/darm stelsel opgenomen worden door één ader. De poortader. Deze voert alle stoffen naar de lever. Hier worden de opgenomen stoffen omgezet tot bruikbare stoffen. Afvalstoffen worden omgezet tot wateroplosbare stoffen die door de nieren worden uitgescheiden. Andere worden omgezet tot vetoplosbare stoffen die via de gal het lichaam verlaten. De vele toegevoegde ballaststoffen leveren de lever en nier dus extra werk. Een hoge oxidatieve belasting. Daarnaast kunnen lichte lever- en nierbeschadigingen ontstaan. De lever en nier hebben gelukkig een enorme reserve capaciteit, voordat er blijvende beschadigingen ontstaan. Urine onderzoek en/of nuchter bloedonderzoek kan verhoogde nier of leverwaarden detecteren en vooraf inzicht geven of een orgaan aan het degenereren is. Osteopatische blokkades zijn ook een methode om overbelastingen aan te tonen.

De additieven zien we dus liever niet in de voeding om organen zo optimaal mogelijk te laten werken.

 

Verkleuren van CarniVoer
Als je CarniVoer ontdooit dan verkleurt het onder invloed van zuurstof en licht. Dit betekend niet dat er slechte kwaliteit vlees gebruikt is of dat de voeding bedorven is. Het betekent dat er géén additieven zijn toegevoegd die de verkleuring tegen gaan en het vlees mooi rood houden. Geen conserveringsmiddelen dus maar puur natuur.

 

Hoe komt dat verkleuren?
Het is een oxidatieproces, een scheikundig proces . IJzer gaat onder invloed van water en zuurstof roesten (denk aan een roestige spijker) en vlees gaat als het ware “roesten” onder invloed van licht en zuurstof.
In de spiercel zit myoglobine. Dit is een eiwitstructuur die zuurstof kan binden. Van belang voor de processen in een spiercel. Als myoglobine zuurstof bindt wordt het mooi rood. We noemen het dan oxymyoglobine. Onder invloed van licht en warmte zal het ijzer (Fe) in het myoglobine oxideren. Het verliest een electron in de buitenste schil van het atoom. Daardoor is myoglobine niet meer in staat om zuurstof vast te houden en verandert het in metmyoglobine wat bruin gekleurd is.