Hoe zet ik mijn kat over op CarniVoer?

Kitten:
Deze kan na het spenen van de poes direct over op CarniVoer. Gezien het gebit nog juveniel is en wisselt is het verstandig K.V.V. ( kant en klaar verse voeding) te geven. Mocht je besluiten bot met vlees te geven, geef dan gevogelte zoals: kippennekken, eendennekken, karkassen en eendagskuikens. Botten van zoogdieren zijn te groot en te hard voor een kitten. Blijf erbij en houdt controle op wat en hoe de kitten(s) eten.
Voor eigenaren die toch nog wat brok willen blijven geven adviseren wij om te combineren met een goede kwaliteit brok, liefst een brok zonder granen. Als u echter de voordelen van rauwe voeding wilt laten overheersen, moet u minimaal vijf dagen aansluitend rauw voeren en twee dagen aansluitend brok voeren.

Jong volwassen kat, volwassen kat en de oudere kat:

Katten hebben over het algemeen fysiologisch geen problemen met de overgang naar rauwe voeding. Het probleem bij de kat zit meer in de acceptatie. Je hebt 50% kans als je een bakje rauwe voeding neerzet dat de kat er op afvliegt van “ hè hè baas heb je het eindelijk begrepen”, dan is het makkelijk je kunt u direct doorgaan met de rauwe voeding te geven. Of dat ze je aankijken van “ je denkt toch niet dat ik dát ga eten?”, dan moet je als eigenaar goed gemotiveerd zijn en de trukendoos open trekken om de kat aan de rauwe voeding te laten wennen.
Het mooiste is als ze het al van de moeder geleerd hebben.

De vijfjarige kat:
Als deze kat vijf jaar brok gevoerd is, is het darmstelsel veranderd om compensatie te bewerkstelligen. Daar moet je rekening mee houden. De kat is een verhaal apart. Deze laat zich in principe niet makkelijk overzetten op ander voer. De reden kan zitten in de inprintingsfase van de kat. De tip is om de rauwe voeding gedurende drie tot vier weken te mengen met de commerciële voeding. Een andere reden is dat een kat, veel meer dan een hond, eerst goed heeft moeten bewegen om de juiste “eetprikkel” te krijgen. Een kat in het wild jaagt namelijk en eet de prooi dan zo vers mogelijk op. Een kat eet niets dood van de grond, een hond wel.
Het neerzetten van een bakje voer door de eigenaar kan dan totaal geen stimulans zijn om te gaan eten. Immers het rent niet weg dus geen beweging en de voeding is bewerkt en niet net gedood. De tip is dan om eerst het jachtinstinct omhoog te halen en de kat te laten jagen achter iets aan, dit is tevens beweging! Na deze “jacht” wordt de voeding op kamer temperatuur aangeboden. De kans is dan vele malen groter dat de kat wel gaat eten. Je bootst namelijk de juiste fysiologie van eten na op deze wijzeBovenstaande methoden vergen wel wat volharding en actie van de eigenaar.
De tien jarige kat:
Hoe ouder hoe moeilijker. Hier geldt het gezegde  “Jong geleerd is oud gedaan”.

TIPS EN TRUCS VOOR DE ACCEPTATIE VAN RAUWE VOEDING
  • Door kokend water over de rauwe voeding te doen, haalt men het ergste rauwe er van af en de geur komt goed vrij. Dit kan men doen als het dier het voer niet accepteert (meestal bij katten het geval).
  • Het rauwe voer mengen met het voer wat al gegeven wordt. Eerst heel weinig er door heen roeren en iedere dag wat meer rauw en minder oude voer totdat het dier volledig rauw eet.
  •  Voor de kat: als bovenstaande niet werkt en de kat is gewend om alleen brok te eten dan moet er nog een tussenstap gemaakt worden om de kat aan een andere substantie in de bek te laten wennen. Er zit weinig anders op dan blikvoer of pouch verpakking door de brok te mengen en dan langzaam de brok te verminderen net zo lang totdat de kat het zachte voer eet. Daarna begint men een beetje rauw door het zachte voer te mengen en herhaalt men het afbouwen zachte voeding en opbouwen rauwe voeding net zolang totdat de kat over is op rauwe voeding.
    Neem de tijd! Het kan wel drie maanden duren………………
  • Wat ook vaak heel goed werkt is onontgeurde biologische kokosolie. Een theelepel per 5-10 kilo lichaamsgewicht door de rauwe voeding mengen. Geklaarde roomboter (Ghee) kan ook. katten zijn hier dol op. Zodra ze de CarniVoer gaan eten kan deze hoeveelheid twee maal ind e week gegeven worden. Onontgeurde kokosolie is daarnaast erg goed voor de werking van de hersenen van je kat (en hond en jezelf)
  • Er is nog een mooie, misschien wat vreemde tip die niet voor iedereen geschikt is, die de dierenarts geeft in zijn praktijd. Koop krekels en laat er één los. Grote kans dat je kat erop gaat jagen en als dit gecombineerd wordt met het aanbieden van CarniVoer op kamer temeparatuur is de kans vele malen groter dat de rauwe voeding gegeten gaat worden door je kat.“When two neurons fire together, they wire together.”