Mijn dierenarts zegt dat rauwe voeding niet veilig is

 

De juiste rauwe voeding op de juiste wijze gegeven is veilig

 

Rauwe voeding is de enige voeding wat het lichaam van een carnivoor goed begrijpt en vrijwel geen immuunreactie geeft.

De laatste jaren zijn het aantal rauw voer merken (KVV) als paddenstoelen in de herfst de grond uit geschoten. Vaak ligt de nadruk op omzet draaien en minder in kennis, kwaliteit en positieve uitwerking op lange termijn voor honden en katten.

Rauwe voeding kan een enorm positieve invloed hebben op de gezondheid van honden en katten. Evolutionair en proefondervindelijk is hier een basis voor. De verwerking in het maag-darmkanaal gaat beter en leidt tot het beter functioneren van alle organen. We gaan in dit stuk niet in over het hoe en waarom, wat betreft rauwe voeding en de gezondheid van honden en katten. Die informatie vind je voldoende in deze site.

Wat we wel willen belichten is de veiligheid van rauwe voeding. Geen enkele voeding is perfect en geen enkele voeding is veilig. Brok of rauw. In elk bereidingsproces kan wel iets misgaan met wel of geen consequenties voor de gezondheid van honden en katten. Menig persoon heeft zelf wel eens een voedselvergiftiging opgelopen na het eten van een maaltijd of een bepaald product.

De consequentie van vers is dat het kort houdbaar is.
Wat is nu eigenlijk bederf en waarom is dit nu onveilig.
Het bederven van rauwe voeding is een biochemisch proces waarbij de integriteit van de cellen verloren gaat. na de dood ontstaat zuurstof tekort en een energie (ATP) tekort. De celmembraan bestaat uit een dubbele fosfolipiden membraan waar vele receptoren en transportkanalen ingebouwd zijn. Zonder energie en zuurstof kunnen deze niet meer functioneren en sterven dus af. Zo gaan alle barrières verloren. In de darm zitten vele bacteriën zoals bifida en lactobacteriën, maar ook coli en salmonella’s. Deze kunnen nu door de afgestorven barrières heendringen en bederf veroorzaken. Een andere insteek in het bederf zijn de vele enzymen die in een lichaam en dus in een cel aanwezig zijn. Deze enzymen kunnen niet enkel voeding verteren maar dus ook een lichaam dat geen energie voldoende meer heeft.
Door al deze processen kunnen bacteriën toenemen en mogelijk een gezondheidsprobleem geven.

Als voeding vers is en geen conserveringsmiddelen bevat zal het aan bederf onderhevig zijn. Een natuurlijk teken dus.
De mensheid heeft vele methoden ontwikkeld om bederf tegen te gaan. Pekelen, weckflessen, drogen aan de lucht, invriezen, roken en conserveermiddelen. Op deze wijzen kon men voedsel langer bewaren. Niet in lengte van dagen maar toch langer zodat in tijden van schaarste ook voedsel aanwezig was.

Om bederf tegen te gaan en dus de veiligheid van voeding te waarborgen hanteert CarniVoer onder andere de volgende methoden:

  1. De aanvoer van vlees, botten en organen moet bevroren tot gekoeld en vers zijn
  2. De verwerking gebeurt in partijen zodat één smaak direct verwerkt wordt
  3. Na de verwerking wordt de mix direct verpakt
  4. Aansluitend gaat alles naar een shockvriezer waar het in een zeer korte tijd bevroren wordt tot -40 graden Celsius en daarna in vriezers met een minimale temperatuur van -20 graden Celsius.
  5. Het transport naar de distributeurs gebeurt met vrieswagens.
  6. De distributeurs behoren het direct bij aankomst ook bij -20 graden Celsius te bewaren.
  7. De distributeurs behoren het met vrieswagens bevroren af te leveren aan de verkooppunten.
  8. De verkooppunten behoren het ook aansluitend bij minimaal -20 graden Celsius te bewaren.
  9. Ook de consument behoort er net als zijn eigen voedsel secuur mee om te gaan zoals in een van de stukken in deze website uitgelegd.

Vooral het shock vriezen en daarna bevroren bewaren is van belang voor de versheid en voor de enorme reductie van bacteriën en parasieten die mogelijk in de voeding kunnen zitten.

Samengevat is CarniVoer veilig en heeft CarniVoer een goed kwaliteit bewakingssysteem inzake de aanvoer, productie en opslag. Uiteraard dragen de distributeurs, verkooppunten en consumenten hierin ook hun steentje aan bij. Zij moeten zorgvuldig zijn in hun handelswijzen. Echter als klachten geconstateerd worden zal CarniVoer adequaat optreden en verbeter maatregelen treffen.

Heb je ondanks alles toch klachten, meldt ons deze. Klik hier. Wij ontvangen ze graag en zien je mogelijke klacht als een kans tot verbetering van ons product.