Terug naar overzicht

Drachtige en zogende dieren

 

Hebben deze dieren behoefte aan een verhoogde energie inname?  Ja, dat is zeker.

 

De drachtige teef of poes heeft een hogere behoefte aan energie afhankelijk van het aantal puppies of kittens. Van belang is dat ze niet teveel energie krijgt. Hierdoor kunnen er geboorteproblemen ontstaan. De te dikke hond of kat kan na de geboorte een leververvetting oplopen. De zogende pups of kittens vergen dusdanig veel energie dat de vet reserves te massaal gemobiliseerd worden. Deze vetzuren moeten in de lever tot glucose worden omgezet hetgeen de lever in een korte tijd niet kan, met de kans op vervetting.

Wat wordt daarmee bedoelt?
In de natuur is voedsel bemachtigen voor wolven en katachtigen geen makkelijke klus. Het vergt enorm veel beweging. Deze dieren balanceren dus op de grens van te kort energie en voldoende energie. In deze situatie is er een natuurlijke trek van energie naar de baarmoeder waar de puppies of kittens in groeien. Na een maaltijd zal de energie en voedingsstoffen dus in prioriteit naar de baarmoeder gaan. Komt er nu teveel aan voeding binnen zal deze trek verminderen en ontstaat een vetopslag in het lichaam. Tijdens de dracht is het hormoon progesteron dominant en dit hormoon slaat ook sneller vet op. Deze balans vinden is nu het geheim in de huidige maatschappij.

Te veel vet kan leiden tot geboorteproblemen.
Maar over wat voor een vet spreken we dan? In de natuur is er wit vet en bruin vet. Bruin vet is gezondheidsbevorderend maar wit vet geeft stofjes af die de gezondheid niet bevorderen. Het merendeel van vetopslag als energie is wit vet. Voor een korte periode van opslag is dit goed. Als het blijft dan kan het schadelijk zijn. Van belang is dus een goede balans vinden tussen voldoende en het tekort aan energie.

Is het geven van granen aan drachtige teven en zogende teven nu een goede vorm van extra energie?
Om daar antwoord op te geven is het goed om eerst eens naar de levenscyclus van een graan te kijken. Granen zijn de voortplantingsorganen van aren. Haver, rogge, tarwe, spelt en mais om enkele te noemen. In hun levenscyclus is opeten totaal niet van belang. Sterker nog zij hebben zich hiertegen leren verdedigen.

Granen bevatten stoffen als lectinen, saponinen en fytaten. Dit zijn stoffen die op termijn de werking van darmen dusdanig kunnen hinderen met kans op  gezondheidsproblemen. De suikers in bewerkte granen zijn snelle suikers. Deze leiden tot insulinepieken en snelle witte vetopslag. Een overmaat aan suikers dwingt cellen tot meer glycolytische verbranding en daardoor een verzuring van het lichaam. Matige hoeveelheden suikers kan, helaas wordt het snel een overdaad.
De overdaad in keuze van de huidige makkelijke commerciële voeding in zakken en blikken is vanaf derde kwartaal vorige eeuw. Het spijsverteringssysteem van je hond of kat is vele duizenden jaren ouder.

Welke energie is dan correct. De meest correcte vorm van energie is uit de juiste vetten en eiwitten. Deze leveren meer energie per molecuul dan suikers doen, geven sneller een verzadigingsgevoel, houden lichaamstemperatuur in stand en geven geen aanleiding tot te hoge suikerspiegels in de bloedbaan met de bijbehorende insuline pieken.

Samengevat is extra energie in de vorm van meer eiwit en vet de beste methode die het minst van het lichaam vergt.

In dit hele verhaal moet wel rekening gehouden worden dat de beweging die de hond/kat voor de dracht en geboorte vertoonde veel invloed heeft op de wijze waarop het verteerd wordt.

REFERENTIES:

  • Effect of feeding fermented rice punch on oestrus induction in anoestrus bitches
  • Eul-Soo Choi, Pu-Rum, Jung-Il Chae.   Veterinary Record 2015
  • Leptin in the canine uterus and placenta: possible implications in pregnancy
  • Orsolya Balogh1*, Livia P Staub1, Aykut Gram2, Alois Boos2, Mariusz P Kowalewski2† and Iris M Reichler1 Reproductive biology and endocrinology. 2015