Terug naar overzicht

Is CarniVoer compleet

De vraag moet eigenlijk zijn; Wat is compleet voeren?

 

Is een complete maaltijd wel effectief voor uw hond en/of kat?
Bijna alle voermerken zijn complete voeders, maar verschillen ondertussen wel van samenstelling en analyses. Ze hebben dus allemaal hun eigen visie over een complete voeding.

Wel is er bekend wat de minimale hoeveelheden aan voedingsstoffen moeten zijn om een dier niet dood te laten gaan en ieder voermerk zal zich minstens aan deze minimale eisen houden. Maar is dat dan wel de hoeveelheid die je hond en kat nodig heeft? Leeftijd, ras, dracht, zogen en sport hebben hier allemaal mee te maken.

Iedere dag geeft je een constante hoeveelheid voer aan je hond en kat. De verbranding van je hond en kat is niet constant. Je moet dus de hoeveelheid voeding afstemmen op de beweging die je dier gehad heeft, leeftijd, ziekte etc. Bij de meeste commerciële voedingen wordt afgeraden om nog andere voeding erbij te geven. Het zou immers het “uitgebalanceerde” product uit balans brengen.

Klinkt goed, een uitgebalanceerde constante samenstelling van het voer. Echter juist iedere dag een uitgebalanceerde constante samenstelling geeft op den duur voedingstekorten.

Hoe kan dit?
Er zijn drie mechanismen die voeding van de darm de bloedbaan inbrengen. Diffusie, osmose en actief transport. Het actief transport is een mogelijkheid. Veel stoffen maken van hetzelfde transport mechanisme gebruik.  Als nu twee stoffen elkaar beconcurreren in dit transport zal de “sterkste” (het voedingsmiddel met de sterkste affiniteit voor een bepaalde receptor) het meest gebruik van dit transport maken en overvloedig in het bloed terecht komen. De andere stof wordt dus niet opgenomen en verlaat via de ontlasting het lichaam weer. Competitieve inhibitie wordt dit genoemd. Zo kan dus een compleet voer op de lange duur tot tekorten van bepaalde stoffen leiden.

“Zuigende” werking
De gedachten van veel eigenaren, en ook diervoederfabrikanten, is dat er een complete voeding in het dier gestopt moet worden. Men wil het liefst alle voedingsstoffen in het dier “duwen.” Dit is een verkeerde gedachte, niet de voeding zelf bepaalt wat het dier opneemt, maar het systeem in het dier bepaalt wat er opgenomen wordt aan voedingsstoffen. Wel met de kanttekening dat de voeding die gegeven wordt genoeg voedingsstoffen bevat!

Een lichaam streeft altijd naar een balans. (homeostase). Het lichaam heeft een “zuigende” werking op de nutriënten waar het op dat moment behoefte aan heeft. Een cel neemt immers niets op als het aan alles voldoende heeft. Vergelijk het met een auto…..tanken doe je toch enkel als de tank (bijna) leeg is? Wij hebben nog nooit iemand een volle tank zien vullen 😉

Door verschillende diersoorten, dat kan mooi met de verschillende mixen van CarniVoer, met elkaar af te wisselen geef je je dier genoeg mogelijkheden om een disbalans weer recht te trekken. Dit hoeft echt niet per dag te verschillen. Je kunt best per maand gaan denken.
Voeden is dus geen duwende werking maar een zuigende werking! Er moet eerst een relatief tekort zijn voordat een cel een nutriënt opneemt. Zo simpel is het!

 

Afwisseling in voeding is de oplossing en veel leuker voor je huisdier

 

Met brokvoeding wordt afwisseling juist afgewezen, omdat dit vaak maag-, darmklachten geeft bij het dier. Toch hebben veel eigenaren moeite dat hun dier iedere dag hetzelfde voer krijgt. En wij begrijpen dat!
Verteringstechnisch is afwisseling van belang. Rauwe voeding moet compleet zijn over een periode van vier tot zes weken.

CarniVoer heeft nooit een constante samenstelling. De dieren die in de CarniVoer voedingen zijn verwerkt, leven allemaal ergens anders, worden anders gehouden en gevoerd. Uiteraard voldoen de dieren aan onze kwaliteits-eisen. Wij kunnen het met onze kennis uitstekend uitbalanceren zodat er geen tekorten of overdaad kan ontstaan. Het wisselen van diersoorten is nog een prima middel om tekorten aan nutriënten te voorkomen. Een rund heeft immers andere verhouding eiwitten, vetten en  sporenelementen dan een kip of lam. Men kan veel afwisselender voeren met CarniVoer en ook dat wordt zeer gewaardeerd door je hond en kat.

CarniVoer is een uitgebalanceerde prooidiervoeding. De samenstelling is gelijk aan de delen die de wolf of katachtigen eten van een gevangen of gevonden dier. Alle smaken kunnen met elkaar afgewisseld worden. Het advies wat wij geven is dat je de mixen wisselt. Geef daarnaast met enige regelmaat een B.A.R.F.  product (vleesbot). Dit is onder andere goed voor het gebit.
Geen gebakken- of gekookte botten/graten geven. Door bot/graat te verhitten verandert de structuur en splintert het sneller en geeft kans op verslikkingsgevaar. Het maagzuur kan verhitte botten/graten niet verteren. In de natuur heeft een wolf/dingo/leeuw/marter enz. ook geen gasstelletje bij zich 😉

Voeding van je hond en kat behoort niet enkel uit spiervlees, organen en botten te bestaan. Je hond en kat zijn geen “eenheidsworst” maar individuele dieren met elk hun individuele behoeften net als wij mensen.

Je kunt te allen tijde minieme verse of vers gedroogde kruiden toevoegen aan de voeding. Groene kruiden bevatten, onder andere verschillende stofjes die ontstekingsremmend werken, DNA repareren, bacteriën afremmen, mitochondriën beschermen en oxidaties tegengaan.

CarniVoer heeft diverse Fyto-supplementen voor honden en katten ontwikkeld. Dit zijn kruidenmengsels met het goede van de natuur, gedroogd en fijn gemalen in een pot.