Terug naar overzicht

Intermittent fasting, nuchter bewegen, voeding voor je hond & kat

Vasten is van alle tijden. Het is in alle wezens op aarde evolutionair metabool ingebakken. 

Tijden van schaarste werden afgewisseld met tijden van rijkdom. Dit heeft geleid tot een metabole flexibiliteit in dieren. Een constante in gewicht komt in de natuur niet voor.  Constant hetzelfde gewicht hebben is onbekend in het evolutionaire geheugen van de cellen in de dieren. De laatste 50.000 jaar is dit metabole proces niet veranderd. Eenvoudigweg omdat de receptoren op de cellen niet zijn veranderd. DNA zegt in deze niets, enkel de receptoren op de cel zijn hier van belang.

Honden en katten van vandaag worden veelal gevoerd met brok en blikvoeding. Deze voeding is verhit geweest tussen de 145- en 75 graden Celsius. Dit destrueert vele nutriënten. Daarnaast bestaat brok voor een zeer groot deel uit geraffineerde suikers.

Naast deze voeding krijgen onze honden en katten vele tussendoortjes en staan vaak de brokjes de gehele dag klaar. Samengevat eten ze dus de gehele dag gedurende het gehele jaar. Iets wat hun cellen evolutionair niet begrijpen.
Als eigenaar wil je goed voor je dier(en) zijn en dan is eten geven een logisch gevolg. De vraag is enkel hoe goed ben je eigenlijk voor je dier als je ze altijd maar te eten geeft?

Als je hond en kat de gehele dag door eten maar ook wanneer ze elke dag dezelfde hoeveelheden eten, ontstaat onder andere een verminderde gevoeligheid voor insuline. Dit gebeurd vooral met brok en blikvoeding. Insuline is het hormoon dat onder andere de suikerspiegel regelt bij je dier. Als deze insuline gevoeligheid afneemt stijgen suikerspiegels en kan er suikerziekte ontstaan.

Continu hoge suikerspiegels door veel geraffineerde suikers (= hoge glycemische lading en – index) en de gehele dag door kunnen eten, leidt tot een snelle opstapeling van wit vet in de buikholte. Samen met dit vet zal het afweersysteem op een laag pitje aangezet worden. Het langdurig aanzetten van dit afweersysteem zal uiteindelijk leiden tot vele ontstekingsstoffen continu in het lichaam. Ook zal dit langdurig geactiveerde afweersysteem energie pikken van andere organen en weefsels. Dit zal op den duur leiden tot een tekort aan energie in andere weefsels. En dat chronische energietekort in weefsels en organen leidt weer op termijn tot een ziekte. Een verkeerde verdeling van energie dus.

Dit zijn enkele van de gevolgen van continu eten en continu veel geraffineerde koolhydraten aan je hond en kat geven.

Wat is nu aan te bevelen om je dier een gezondere voedingsinformatie te geven?  Juiste voeding is immers de juiste informatie voor een cel. Hier komt de oude uitspraak: “Voeding is je medicijn” van Hippocrates weer naar voren.

Hippocrates

Dieren die al langere tijd brok en blik eten kunnen niet zomaar intermitterend gaan vasten. Intermitterend vasten wil zeggen dat ze minimaal 16 uur geen voeding eten. Ze kunnen dit niet omdat de kans groot is dat ze insuline resistent zijn geworden. Als je dan opeens gaat vasten kan er een massale afbraak van vet ontstaan met de mogelijkheid van een leververvetting en te lage bloedsuikerwaarden, die weer gevaarlijk voor de hersenfunctie kunnen zijn. Dit is niet gewenst. Het kan dus verstandig zijn om in overleg met je dierenarts te gaan wanneer je van plan bent om het voermanagement te gaan veranderen.

Een langzame overstap naar de rauwe voeding van CarniVoer is een correcte manier. CarniVoer bevat geen koolhydraten maar de juiste vetten, proteïnen en voldoende vocht. Dat laatste is een zeer belangrijk maar vaak onderschatte nutrient.
De meest ideale situatie is pups en kittens zo snel mogelijk op de rauwe voeding van CarniVoer te zetten.

Door de juiste rauwe voeding te geven, verdwijnt de insuline resistentie en zal het afweersysteem minder energie nodig hebben en ontstaat er weer een correcte verdeling van energie in het lichaam van je kat en hond.

Als de overgang naar CarniVoer rauwe voeding is gelukt en je dier staat een maand op CarniVoer met de benodigde supplementatie, kun je gaan beginnen met “intermittent fasting”.

Wil je hierbij graag hulp van onze dierenarts Erwin van Gijtenbeek? Dat kan. Maak een afspraak in onze dierenkliniek in Heiloo 072-5339336 of maak een online kPNI afspraak. 

Intermitterend vasten gaat als volgt
Geef je dier maximaal na 16 uur vasten één a twee maaltijden CarniVoer over de dag verdeeld. Haal de maaltijd na tien minuten weg. Geef ze ook niet elke dag dezelfde hoeveelheid Carnivoer. Dus bijvoorbeeld één dag de normale geadviseerde hoeveelheid. De dag erop de halve dosis. De dag erop driekwart, de dag erop de normale dosis en de dag erop de halve dosis. Kortom: geef afwisseling.

Op deze wijze ontstaat een prikkel voor de cel de mitochondriale activiteit te verhogen. Een mitochondrium moet je zien als de “powercentrale” van de cel.

Mitochondriën

Hoe meer mitochondriën je hond en kat in de cellen heeft des te efficiënter kan je dier met voeding omgaan. Anders gezegd. Ze kunnen dan uit de  voeding tot wel negen keer meer energie halen. Wat vooral een prikkeling geeft om deze mitochondriën te vermeerderen, is nuchter een grote inspanning met je hond en kat te gaan uitvoeren. Zo prikkelt de cel meer mitochondriën te maken gezien de cel met minder energie moet gaan werken.
Daarnaast is goede efficiëntie voeding van belang om mitochondriën te laten toenemen.

Mitochondriën zijn van groot belang voor de gezondheid van je kat en hond. Evolutionair zijn het bacteriën waarmee zoogdier cellen zijn gaan samenwerken. Ook zijn ze van belang voor andere processen zoals apoptose. Apoptose is de natuurlijke celdood van een cel. Functioneert apoptose niet goed, kan de kans op het ontstaan van kanker toenemen.

Door intermitterend te vasten daalt de insuline resistentie. Nuchter bewegen geeft een stijging van de stof AMPK kinase. Deze stof maakt cellen gevoeliger voor insuline en leidt tot een nog beter gecontroleerde suikerspiegel. Dus meer weerbaarheid van de cel en dus meer gezondheid voor je hond en kat.

Ook hersencellen verbeteren door nuchter te bewegen en intermitterend vasten van je dier. ‘Brain Derived Neurotropic Factor’ wordt gevormd door intermitterend te vasten. Deze stof geeft aanleiding tot het verbeteren van de verbindingen tussen de zenuwcellen in de hersenen van je dier. Je dier wordt slimmer en hersenaandoeningen kunnen verminderd worden. Denk aan bloedingen en dementie waar honden en katten ook mee te maken krijgen.

  • Intermitterend vasten
  • geen geraffineerde koolhydraten
  • CarniVoer producten
  • nuchter intens gaan bewegen

is een methode die ertoe kan leiden dat je meer plezier van je hond en kat gaat krijgen en bezoeken aan de dierenarts kan miniseren.

Opmerking: Deze kennis gaat over gezonde volwassen dieren. Andere dieren enkel onder veterinaire begeleiding dit laten ondergaan.