Terug naar overzicht

Voeding in relatie met huidproblemen

Vele honden en katten hebben huidklachten. De oorzaken variëren van een vlooienbesmetting met lichte irritaties tot open wonden veroorzaakt door jeuk en overmatig krabben.

Een in balans zijnde gesloten huid is de beste verdediging tegen bacteriën, virussen en parasieten. Een huid die uit balans is, en zeker met wonden of wondjes, geeft bacteriën een kans om infecties te kunnen veroorzaken.

Wat is jeuk?
De enige reden voor jeuk is een overmatige productie van histamine in de huid. Histamine komt uit mastcellen die weer onderdeel zijn van het afweersysteem. Er is dus een laagdradige ontsteking ontstaan waarbij de afweer 24/7, 365 dagen in een verhoogde versnelling komt te staan. Dit kost ook nog extra energie.

Een grote veroorzaker van deze activatie is brokvoeding. Het hoeft niet de enige reden te zijn maar het is vaak wel een hoofdreden.

Hoe komt dat nu?
De basis van de brok productie is zetmeel en eiwitten. Tijdens het productieproces worden brokken verhit. Geperste brok tot 72 graden en geëxtrudeerde brok tot 145 graden Celsius. Tijdens dit verhittingsproces ontstaan verbindingen tussen de suikers (zetmeel) en de eiwitten en de brok is geboren. Dit noemt men in de scheikunde een “Maillard reactie” (klik hier om meer over dit onderwerp te lezen)

Helaas hebben brokken nadelige eigenschappen zoals het openen van de verbindingen (desmosomen) van de darmcellen en het activeren van het verworven immuunsysteem, activeren mTOR receptoren, verhogen de geoxideerde LDL waarden, vaak een overgroei van verkeerde bacteriën in de darm, een verhoogde kans op candida albicans en zo nog meer. Hierdoor gaat de afweer aan en circuleren er vele ontstekingsstoffen door de bloedbaan van honden en katten.
Gezien de afweer van het dier, die brokken als voedingsbron krijgen, dan chronisch aanstaat kunnen de ontstekingsstoffen zich ook tegen het lichaam van het dier richten en dan klachten als huidontstekingen geven.

Een evolutionaire rauwe voeding met een hoge biologische waarde kan dit proces omkeren. CarniVoer is een voeding die met kennis vanuit verschillende invalshoeken is ontwikkeld. Dit is mede de reden waarom onze rauwe voeding geen granen en zetmelen in welke vorm dan ook bevatten.

Een oplossing voor deze huidklachten?
Er is een goede mogelijkheid om dit soort voedingsgerelateerde (chronische) huidklachten te repareren. Vaak werkt het al als de overstap genomen wordt van de gegeven voeding naar CarniVoer rauwe voeding. Het kan ook zijn dat er eerst een aantal stappen doorlopen moet worden. Zoals eerst de darmen reinigen en herstellen. En daarna pas het microbioom weer opbouwen.
Dit alles is afhankelijk van meerdere factoren zoals diersoort, leeftijd, ras, welke voeding er gegeven is/wordt, aard van de klachten etc.
In onze dierenkliniek hebben wij in de afgelopen ruim 11 jaar ontzettend veel dieren van hun huidklachten genezen door alleen het voermanagement aan te passen.

Een verkooppunt van CarniVoer mag altijd contact met ons opnemen om te overleggen met onze paraveterinair assistente of onze dierenarts. Zo kunnen wij ook op afstand hulp bieden.
Laat je dus goed voorlichten en helpen door een verkooppunt van CarniVoer.

De missie van CarniVoer is niet voor niets: Met kritisch vermogen kwaliteit en gezondheid (re)genereren bij honden en katten.