Terug naar overzicht

Wisselen in voeding draagt bij aan de gezondheid

Los van het wel of niet meer willen eten, of het wel of niet verkrijgbaar zijn van de voeding, geven we in dit artikel informatie waar bijna niemand het over heeft.
Informatie die juist belangrijk is om een beter begrip te krijgen waarom afwisseling goed is voor de gezondheid van je dier. 

Stel dat je al jaren één soort voeding voert en de overstap wilt maken naar een andere voeding. De reden dat je dit wilt doen kan zijn omdat je dier de voeding niet meer wil eten. Of omdat je dier diarree van de voeding krijgt. Of omdat de smaak niet meer voorradig kan zijn. Of je hond en kat eet de voeding niet meer. Zo zijn er uiteraard nog veel meer redenen te bedenken voor de overstap.

Laten we beginnen bij de basis. Net als wij mensen horen honden en katten een diversiteit aan voeding te eten. Het leven op één soort voeding gedurende een lange tijd zal door eenzijdigheid een gezondheidsrisico met zich meebrengen.

Altijd hetzelfde
Steeds de zelfde voeding leidt tot een tekort aan nutriënten en het gevaar dat het immuunsysteem zich tegen de voeding zal keren. Stel je voor dat je vanaf je kindertijd enkel kip en rijst gegeten hebt gekregen. Dus dag in dag uit voor ontbijt, lunch en avondeten en als tussendoortjes. Want dat is wat met vele honden en katten gebeurd.

Als jij dan plots op latere leeftijd uit eten gaat en je ziet geen kip en rijst op het menu staan en moet je wat anders kiezen. Je denkt : “ Blij dat je  eindelijk wat anders mag eten” en bestel je biefstuk, spinazie met bataatpuree en een lekkere saus. Enfin heb je heerlijk en gezond gegeten en ook eindelijk eens wat anders en ga je naar huis. Een paar uur later lig je in je bed en plots gaat je maag rommelen. Er ontstaat buikpijn en je gaat braken en krijgt diarree. Is er dan wat mis geweest met je diner?  Hoogst waarschijnlijk niet. Je maagdarm stelsel was gewoon niet gewend aan deze (goede) voeding.

Met dit voorbeeld willen we op een humoristische manier schetsen wat er gebeurt als je je hond en kat plots overzet op een andere voeding. De vraag is hoe dit kan.

Risico van complete voeding
Een complete voeding kan nooit over een langere termijn alle nutritionele behoeften van je hond en kat invullen. Complete voeding is dusdanig compleet dat veel nutriënten elkaar beconcurreren op receptoren. Dan ontstaat een situatie waarbij bepaalde nutriënten niet en andere wel opgenomen worden.

Zie het als een treinstation met een druk en overvol perron. De trein is het lichaam van je hond of kat en de mensen op het perron zijn de nutriënten uit de voeding. Iedereen probeert die trein in te komen. De sterkste en snelste personen kunnen in de trein komen, de zwakkere en minder snelle personen blijven achter op het perron. Maar onze maatschappij kan niet alleen draaien op sterke en snelle mensen. Juist de diversiteit met ieder zijn of haar kwaliteiten zorgt voor een gezonde en evenwichtige maatschappij.

Zo is het ook met complete voeding ongeacht dat nu brok, blik, diner of rauwe voeding is die met premixen compleet zijn gemaakt. 

Ja je leest het goed, als er op de verpakking complete voeding staat dan loopt je dier net zo goed een risico op voedingstekorten dan met een enkelvoudige voeding.

 

Hier kan je nog meer onderbouwing lezen

Nooit dezelfde behoefte 24/365
Het lichaam van honden en katten draait op ritmes in de natuur. Afhankelijk van het seizoen zijn de behoefte anders. Anders in calorieën en anders in nutriënten.
In de winter bewegen dieren vaak minder door het slechte weer. Dus verbranden ze minder calorieën. Maar voor een ander dier kan de winter betekenen kouder en juist meer verbranden aan  calorieën. Er is minder zon in de winter en daardoor minder vitamine D3. In de zomer is dit vaak andersom. 

Verder speelt ook mee of het jonge of oudere dieren zijn een drachtig of zogend dier. 

Voedselintolleranties
Wat ook mee kan spelen bij iedere dag dezelfde maaltijd is dat voedselintoleranties kunnen ontstaan. Als je dier elke dag hetzelfde eet komt het immuunsysteem van de darm elke keer met dezelfde eiwitten in contact. Dan bestaat de kans dat het immuunsysteem afweerstoffen ( IgA/IgM) gaat maken tegen deze voeding. Zo ontstaat een voedselintolerantie tegen de voeding met buik- en huidklachten tot gevolg.

Desensitisatie
Soms stoppen honden of katten met het eten van elke dag hetzelfde voedsel. Dat is niet omdat ze het niet meer lusten. Dat komt onder andere door desensitisatie. Stel je je favoriete voedsel eens voor. Dan zul je zeggen: “ Dat lust ik elke dag wel”. Stel je dan eens voor dat je dat als ontbijt, lunch en diner eet iedere dag weer. Je favoriete eten zal dan snel niet meer favoriet zijn. En dat kan ook bij je hond of kat gebeuren

Opbouw diversiteit microbioom
Dan nog een stukje over het microbioom. Dit is de gehele opbouw van het maagdarm slijmvlies. Dat houdt in de probiotica, de tight junctions, de beta defensies, de secretoire IgA’s. Hoe meer je je dier gevarieerd eten geeft hoe diverser het microbioom van je dier is. Hoe diverser het microbioom van je dier is, des te minder klachten je dier heeft van voedingswijzigingen.

Wat is beter complete voeding of enkelvoudige voeding?
Met de bovenstaande onderbouwde uitleg kan je niet anders dan de conclusie trekken dat het afwisselen van diverse soorten enkelvoudige voedingen beter voor honden en katten is dan dagelijks een complete voeding te geven. Ongeacht rauwe of verhitte commerciële voedingen.

Zeer belangrijk is dat er afgewisseld wordt bij enkelvoudige voedingen. Als je dat niet kan of wilt doen dan is het dagelijks geven van een complete voeding wel een betere optie. Niet de beste keuze maar wel de minst slechtste keuze. Supplementeren is zeker nodig bij alle voedingen gezien we nu eenmaal in een niet duurzame wereld leven.

Complete voeding is een sterk marketing technisch verkoopargument. Het speelt in op sterke emoties zoals angst en het goed willen doen voor je huisdier.
Compleet geeft een veilig gevoel en verkoopt snel. Wat compleet werkelijk inhoud met alle consequenties vertelt men je niet. Behalve dat het veel meer tijd kost zal vaak ook de verdiepende kennis ontbreken. Meestal is het onschuldige onwetendheid dat men compleet verkoopt en koopt.

CarniVoer geeft eerlijke en verdiepende kennis zodat iedere eigenaar zelf een keuze kan maken. Met de daarbij behorende consequenties die het kan geven. 

Overstap andere voeding
Regelmatig wordt aan ons gevraagd hoe het beste overgestapt kan worden van de ene voeding naar de andere voeding. Het punt van aandacht ligt in het feit dat je wilt overstappen naar een andere voeding zonder dat je het darmstelsel van je dier van slag raakt met buikpijn en alle gevolgen van dien.

We moeten eerst een onderscheid maken tussen wat voor overstap. 

  1. Is het een overstap van de ene voedingssoort naar een andere? Zoals van brok naar rauw.
  2. Is het een overstap van het ene merk naar het andere merk? Van rauw naar CarniVoer rauwe voeding.
  3. Is het een overstap binnen de range van CarniVoer? Zoals afwisselen van de diverse CarniVoer mixen

Voor situatie 1 hebben wij een apart advies geschreven voor de hond en kat

Voor situatie 2 is dit ons advies:
De overstap kan gemiddeld in negen dagen geregeld zijn.

  • Drie dagen 75% oude voeding en 25% nieuwe voeding
  • Drie dagen 50% oude voeding en 50% nieuwe voeding
  • Drie dagen 25% oude voeding en 75% nieuwe voeding

Voor situatie 3 is ons advies: DOEN! 

Niets is zo gezond voor je hond of kat om afwisselend de verschillende mixen van CarniVoer te gaan geven. Dat hoeft niet per dag, maar mag natuurlijk wel. Je kan de afwisseling ook in periodes doen. Als je er voor zorgt dat je hond of kat minimaal 1x in de maand een andere mix van CarniVoer te eten krijgt dan ben je al goed bezig.
Uiteraard zullen de meeste honden en katten vaker afwisselen in mixen, dus in smaken, waarderen. Altijd leuk om te ontdekken wat de lievelingsmix is van je hond of kat ?

Samengevat
We zien in onze dierenkliniek de beste resultaten met de overstap adviezen die we hier geven op deze site.
Dat wil niet zeggen dat het “cold turkey” overgaan van de ene voeding op de andere voeding niet goed kan gaan. We zien gelukkig ook dat dat vaak prima gaat.
Wissel af met de verschillende mixen die CarniVoer in het assortiment heeft.
Het kan verstandig zijn om bij de hond naast de rauwe voeding regelmatig verschillende groenten of wat fruit te geven. Dit is goed voor het microbioom.
De groenten blancheren of te pureren in een blender om de nutriënten beter beschikbaar te krijgen voor je hond.
Fruit adviseren wij niet om te blancheren. Pureren is hier een goed idee om de nutriënten uit de celwand beschikbaar te krijgen.

Niet alle groenten en fruitsoorten zijn even geschikt om te geven.
Hier een lijst met wat je wel en liever niet kan geven. Groente en fruit lijst