Terug naar overzicht

Zorgen over rauwe voeding

Je kunt je zorgen maken wanneer je rauwe voeding voor je kat en hond overweegt. Hoe zit het met botten, parasieten en de juiste voedingsstoffen? En hoe zit het met ziekteverwekkers zoals salmonella? 

Via het voedingscentrum worden we gewaarschuwd om vlees niet rauw te eten en bepaalde vleessoorten goed gaar te bakken, zoals kippenvlees. Om contact tussen rauw vlees en andere voedingsproducten te voorkomen.

En dan heb je ook nog dierenartsen die zeggen dat het gevaarlijk is. Dat ze honden hebben moeten opereren omdat ze botten hadden gegeten. Op de pagina van Mijn dierenarts zegt dat rauwe voeding niet veilig is kan je hier meer over lezen.

Het idee om je hond en kat rauwe vleesvoeding te voeren kan op het eerste gezicht eng lijken. Is rauwe voeding niet gevaarlijk? Nee dat is het niet. Mensen over de hele wereld voeren hun hond en kat rauwe voeding. 

Het risico van ziekteverwekkers en parasieten is minimaal als je veilige procedures volgt en verstandig omgaat met het vlees. Het is hetzelfde als je zou doen met voedingsmiddelen die voor je eigen consumptie bestemd zijn. 

Botten
Honden en katten die in het wild een op prooien gebaseerd dieet eten, eten routinematig rauwe botten. Het is een essentieel onderdeel van een natuurlijk dieet. Als obligate carnivoren zijn katten zelfs extra gebouwd (geëvolueerd) om hun prooi rauw op te eten. Hun spijsverteringssysteem is gespecialiseerd in het verkrijgen van maximale voeding uit bio-geschikte voeding (rauwe voeding dus).

Ons advies is niet, direct na dit gelezen te hebben, om honden en katten gelijk rauwe botten te gaan geven.
Om veilig rauwe botten aan je hond of kat te geven moet je meer kennis hebben waar je rekening mee moet houden. 

Enkele tips zijn: 

  • geef nooit botten die verhit zijn geweest! Zie ook de voordelen van Carinivoer voor je hond en kat 
  • Geef geen dragende botten van grotere dieren. 
  • Laat bot nooit het grootste deel van de voeding uitmaken. 
  • Stem de keuze van het bot af op de grote van je dier. 
  • Kraakbeen is geen bot en daarom geen goede calcium bron. Dus strotten ook niet. 

Het voeren van CarniVoer aan je dieren is veilige voermethode EN levert botten in de juiste verhouding in een gemalen vorm aan.

 

Salmonella
Zorgen over salmonella en E. coli zijn meestal de eerste zorg. Zij zijn over het algemeen het resultaat van onjuiste slachtmethoden of onjuist opgefokte dieren. Geen van deze ziekteverwekkers mag zich ooit in vlees voor mens of dier bevinden. Gelukkig wordt hier streng op gekeurd tijdens de slacht. CarniVoer verwerkt alleen goedgekeurd vlees in de voedingen.

De meeste mensen zijn van nature voorzichtig met rauw vlees. Salmonellabesmetting treedt op bij niet gekookte besmette producten. Het volgen van veilige hanteringsprocedures en het gebruik van alleen vers vlees uit bekende bronnen minimaliseert het risico. Onder hygiene en rauwe voeding krijg je tips van ons

Salmonellabesmetting in vlees zit meestal aan de buitenkant van het vlees, Carnivoer rauwe voeding, wordt direct na het malen zeer snel en diep ingevroren om bacteriële proliferatie te voorkomen.

Je hond en kat hebben een zeer zuur spijsverteringssysteem. Deze zuurtegraad doodt vele ziekteverwekkers. Ze hebben ook een kort spijsverteringskanaal dat bacteriën weinig tijd geeft om zich te vermenigvuldigen in hun systemen. Voeding gaat er in ongeveer 13 uur doorheen. Bij ons mensen duurt dat twee tot drie keer zolang.
Het spijsverteringsstelsel bij de hond en kat zorgt er ook voor dat “verkeerd vallende” voeding er snel weer uitgaat door middel van braken of diarree. Als bij ons mensen iets verkeerd valt dan kunnen wij er dagen ziek van zijn.
Houd er rekening mee dat dit van toepassing is op een gezonde hond en kat; bij een zieke hond of kat kan de weerstand sterk afnemen en is het raadzaam om naar een dierenarts te gaan. 

E. Coli zit in de darmen van dieren en kan het vlees besmetten als het niet op de juiste manier wordt geslacht. Grasvee heeft een veel lagere incidentie (het aantal nieuwe gevallen per duizend dieren per jaar) van E. coli in hun darmen. Hoewel besmetting van vleesproducten met E.coli zeldzaam is, moet er toch voor worden gezorgd dat het vlees afkomstig is van gerenommeerde leveranciers.

Toxoplasmose
Toxoplasmose wordt veroorzaakt door een eencellige parasiet. Het is een van de meest voorkomende parasitaire ziekten. Uit een in maart 2009 gepubliceerde studie van de Universiteit van Leeds blijkt echter dat de toxoplasmose-parasiet een rol kan spelen bij de ontwikkeling van schizofrenie en andere bipolaire stoornissen bij de mens door de productie van dopamine in de hersenen te beïnvloeden. Katten zijn de enige soort die de eierproducerende fase van het organisme huisvest. Ongeacht wat de kat aan voeding krijgt. Rauwe of verhitte voeding maakt geen verschil. 

Aangezien elke besmette kat de eieren van de parasiet slechts enkele dagen in zijn hele leven zou afwerpen, is de kans op infectie door een kat klein. Mensen lopen meer kans om besmet te raken door het eten van ongewassen fruit en groenten of rauw vleesproducten zoals filet american etc. dan door het hanteren van katten uitwerpselen. De eieren moeten namelijk worden ingenomen om een infectie te veroorzaken. De kans op toxoplasmose besmetting is even groot, of even klein, bij rauw gevoerde katten als niet rauw gevoerde katten.
Goed je handen, fruit en groenten wassen voordat je wat in je mond stopt is de beste preventie.

Het invriezen van vlees gedurende 72 uur bij -4°F (-20°C) doodt toxoplasmose-eieren.⁴
Houd er rekening mee dat eieren die in de uitwerpselen van katten worden afgeworpen, niet onmiddellijk besmettelijk zijn. Ze moeten een proces doorlopen dat sporulatie wordt genoemd en dat één tot vijf dagen in beslag neemt, afhankelijk van de omgeving. Dit is een goede reden om de kattenbak regelmatig schoon te maken.

Als je van plan bent om zwanger te worden, laat dan een test doen om te zien of je bent blootgesteld aan toxoplasmose. Als je niet bent blootgesteld, draag dan handschoenen bij het schoonmaken van de kattenbak, of beter nog, laat het door iemand anders doen. Vermijd het eten van rauw vlees tijdens de zwangerschap en het in contact komen met grond tijdens het buitenshuis tuinieren. Geef je je huisdier rauwe voeding laat dat voor de zekerheid door iemand anders doen. Is dat niet mogelijk? Leef dan de hygiene regels extra goed na hygiene en rauwe voeding krijg je tips van ons

Je hoeft niet je kat de deur uit te doen, net zo min dat je moet stoppen met het voeren van rauwe voeding aan je hond of kat.
Praat zoals altijd eerst met je arts om je gezondheid te beschermen.

Botten
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is rauw bot zeer goed verteerbaar en levert het calcium, mineralen en enzymen. Het merg is rijk aan voedingsstoffen. Alleen gekookt bot is gevaarlijk. Koken maakt bot scherp, broos en bijna onmogelijk te verteren. Honden en katten die jagen eten botten van hun prooi; botten zijn hun primaire bron van calcium. Het voeren van kleine, rauwe vlezige botten is een natuurlijke manier om je hond en kat te voorzien van calcium en je hond en kat wat kauw oefeningen te geven voor gezonde kaken en schonere tanden.
Lees meer over calcium via calcium fosfor metabolisme bij de hond en kat in relatie tot voeding

CarniVoer adviseert voeren van botwerk enkel bij eigenaren die ervaren zijn in het voeren van botten met vlees. Ben je (nog) niet ervaren geef dan enkel CarniVoer. Dit bevat de nutriënten die je hond en kat nodig heeft en is een veilige voedingswijze. 

Nutriënten
Honden en katten eten hun voedsel al duizenden jaren rauw. Pas recentelijk dacht de mens dat hij het beter kon doen met een sterk bewerkte, verhitte en verpakte voeding. CarniVoer bootst een dieet na dat de je hond en kat zou eten als ze op haar eigen voedsel aan het jagen was. Het spijsverteringsstelsel van honden en katten is gespecialiseerd in het omgaan met rauw voedsel dat veel eiwitten en vocht bevat en weinig of geen koolhydraten.

Als je hond en kat prooidieren zouden eten, zouden ze alle voedingsstoffen (voor de kat) en bijna alle voedingsstoffen (voor de hond), die ze nodig hebben rechtstreeks uit hun voeding halen. Dit soort dieet is niet praktisch voor je hond en kat binnenshuis. CarniVoer bestaat uit gemalen botten, spiervlees en organen van dieren. Samen met het Fyto Supplementen assortiment en de adviezen op deze site voer je je dier gevarieerd en krijgen ze alles wat ze nodig hebben in een periode van meerdere weken.

Lees onze kenniscentrum-bibliotheek voeding en gezondheid lekker door om je goed te informeren over de juiste manier van voeren van je hond en kat.